Visie is de kunst van het zien van het onzichtbare

Blog

Koningsdag, een feest voor het hele volk

Koningsdag

Koningsdag (voorheen Koninginnedag) is in mijn ogen het meest vrolijke feest van het jaar. Vrijwel iedereen, jong of oud, blank of getint, is op deze ene dag in het jaar oranje gekleed. Er worden tal van festivals, rommel/kleedjesmarkten en andere feesten georganiseerd. Zelfs restaurants passen hun menu aan op deze ene bijzondere dag in het jaar. Kinderen ruimen hun kamers weken van tevoren op om hun prullaria te verkopen op een kleedje en supermarkten passen hun assortiment oranje-gekleurd aan.

Koningsdag voor dummies

Onze eigen Koning, Willem-Alexander, is op 27 april jarig en daarom wordt koningsdag altijd op de 27ste van april gevierd. Indien 27 april op een zondag valt zal koningsdag naar de dag ervoor verplaatst worden. De verjaardag viert Willem-Alexander door elk jaar een andere gemeente in Nederland te bezoeken. Voorgaande steden waren onder andere Zwolle, Tilburg en Groningen. Traditiegetrouw trekt de Koning met zijn familie, waaronder Maxima en de prinsesjes, urenlang door een willekeurige stad in Nederland. Tijdens deze dag laat de desbetreffende stad aan het koningshuis zien wat zij te bieden hebben en wat voor ontwikkeling ze doormaken. Er worden oud-hollandse spellen georganiseerd, lokale artiesten treden op en dansscholen geven een optreden. Indien je nog geen vlag hebt, is een Nederlandse vlag kopen wel een must. Deze kun je gedurende Koningsdag ophangen voor het huis of appartement.

De oranje traditie

Zodra je op Koningsdag je huis uit loopt, zie je hele straten versierd, mensen die in oranje kleding lopen en winkels die volledig ingericht zijn voor Koningsdag. Het Nederlandse koningshuis wordt ook wel het Huis van Oranje genoemd. Dit is daarom ook de officiƫle nationale kleur van Nederland. Voor de oorsprong van de oranje kleur moeten we een flink stuk terug in de tijd. Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, leidde de tachtigjarige oorlog tegen Spanje. Hiermee zorgde hij ervoor dat de basis voor Holland werd gelegd en werd daarbij leider van de Republiek Holland. De beste man werd Willem van Oranje genoemd vanwege de Franse streek Orange. Willem van Oranje erfde deze Franse regio op jonge leeftijd en werd daarom Willem van Oranje (Orange) genoemd. Vandaag de dag zie je daarom allerlei oranje artikelen in de winkels, rondom Koningsdag. Hierbij kun je denken aan vlaggetjes, schmink, tompoezen, soesjes en allerlei kleding en pruiken.

Wil je nog meer te weten komen over Koningsdag? Ga 27 april 2019 naar een willekeurige grote stad in Nederland en ervaar hoe het is om als een echte Oranje-gek door het leven te gaan.

Geef een reactie