Visie is de kunst van het zien van het onzichtbare

Blog

Review: Nvidia GeForce RTX 2080

RTX 2080

Ik was laatst op zoek naar een nieuwe videokaart, omdat mijn oude het begeven had. En daar begon mijn zoektocht naar de optimale prijs/kwaliteitverhouding. Uiteindelijk ben ik op de Nvidia Geforce RTX 2080 uitgekomen. Deze zoektocht duurde echter wel even, en omdat ik jullie tijd wil besparen, deel ik graag mijn bevindingen.

Prijs of kwaliteit?

Als je net begint met gamen, is het misschien niet zinvol om meteen de beste en duurste videokaart aan te schaffen. Dit is vaak trouwens helemaal niet nodig, tenzij je van gamen je beroep wil maken. Wil je games met de hoogste instellingen spelen of neem je ook met minder genoegen? Ik heb hieronder een aantal tips voor je:

  • Als je niet per se games met de hoogste instellingen wilt spelen en gewoon een goed presterende kaart wilt, denk dan aan een prijsklasse van € 70-€ 140.
  • Als je de meeste games wilt spelen met de instellingen op maximaal, zoek dan kaarten met een prijs van € 210-€ 280.
  • Als je het beste van het beste wilt, kies dan voor high-end kaarten. De gemiddelde gebruiker merkt het verschil alleen aan de prijs, maar overclockers en high-end pc-bouwers willen deze kaarten voor de best mogelijke prestaties.

omdat ik al een tijdje game en wel voor kwaliteit wil gaan heb ik dus uiteindelijk gekozen voor de Nvidia GeForce RTX 2080.

Technische eigenschappen

Bij het kiezen van een geschikte videokaart is het handig wanneer je op de hoogte bent van enkele technische eigenschappen. Het videogeheugen (VRAM) is een belangrijke specificatie. De processor van de videokaart wordt graphics processing unit of gpu genoemd; deze berekent uit computerdata verschillende beelden en zet die vervolgens klaar voor je monitor. Het videogeheugen bewaart de beelden tijdelijk, waarna ze één voor één worden gebruikt om het scherm te verversen.

Het is dan ook essentieel dat het videogeheugen hiervoor voldoende ruimte bevat, want anders zie je haperingen op het scherm. Fanatieke gamers die zonder beperkingen willen spelen, kunnen het beste een videokaart met minimaal 2 GB aanschaffen. Sommige games vereisen overigens nog meer videogeheugen. Kijk dus goed hoevaak je wil gamen en hoe zwaar de games van jouw keuze zijn. Let verder ook op wat voor geheugenchips de videokaart bevat.

Keuze maken

Nu je een beetje op de hoogte bent van waar je naar moet kijken, is het kiesmoment aangebroken. Ga je voor de beste of wil je liever wat geld overhouden? Ik heb voor mezelf het beste optimum gevonden in de Nvidia Geforce RTX 2080 en wellicht is die voor jou ook de beste keuze!

Geef een reactie